8 činjenica o menstruaciji – znate li baš sve?

8 činjenica o menstruaciji – znate li baš sve?

25.08.2018. 20:46:51


Menstruacija je nažalost još uvijek u većini kultura tabu, nešto o čemu se ne priča previše, što je zapravo apsurdno uzmemo li u obzir to da pola stanovnika naše Zemlje ima menstruaciju. Vjerojatno smo prve informacije o toj "pošasti" u narodu zvanoj još menga, menzes, mjesečnica, čak i tetka iz Rusije, saznale od mame ili prijateljice. Kasnije smo iz znatiželje pročitale još poneku informaciju u ženskom časopisu ili na Internetu.

No, znamo li sve? Znamo li dovoljno? Neke zanimljivosti o mjesečnici donosimo u nastavku.

Ah, taj vražji PMS

Zadnjih 20-ak godina puno se piše o PMS-u ili predmenstrualnom sindromu. Riječ je o širokoj lepezi emocionalnih i tjelesnih promjena, a koje za sobom još povlače glavobolje, umor, nadutost, prištiće, osjetljive grudi, glad i naravno, nagle promjene raspoloženja.

Zamislite da je to period kada vam tijelo "ubrizga" injekciju hormona koji naprave različite reakcije u tijelu protiv kojih se teško ili gotovo nemoguće boriti. Naravno, različite smo i sve žene ne pate jednako od posljedica PMS-a niti ga sve žene imaju. Ono što je ipak dobro znati je da se simptomi PMS-a mogu ublažiti, a za savjet se najbolje obratiti svome ginekologu.

Koliko dugo traje prosječni ciklus?

Ciklusom nazivamo razdoblje između dviju mjesečnica, a trajanje je drugačije za svaku ženu. Računamo ga vrlo jednostavno, od prvog dana mjesečnice pa sve do prvog dana iduće mjesečnice. Ipak, učile smo u školi da je neko prosječno trajanje ciklusa 28 dana. Ako vaš traje 26 ili 34 dana, ne morate se odmah zabrinuti jer stručnjaci tvrde da tek 10% žena ima prosječni ciklus od 28 dana.

Naravno, moguća su odstupanja kod svake žene, a najčešće se javljaju zbog stresa ili hormonalnih promjena.

Stres može produžiti ili smanjiti trajanje ciklusa

Vjerojatno nema žene kojoj se nije dogodilo da nešto smanji ili produlji njezin ciklus. Objašnjenje je naravno znanstveno. Tijelo kada je u stanju napetosti luči hormon kortizol, a prevelika razina ovog hormona može blokirati stvaranje njegovih kolega. Tek kada se razina kortizola spusti na normalnu razinu, jajovod će dobiti signal da može otpustiti jajne stanice.

Ako pak niste pod pritiskom na poslu, niste se svađale s dečkom ili suprugom ili se recimo selile u drugu državu, a mjesečnica vam ipak kasni, mogući uzroci mogu biti problemi sa štitnjačom, loša i nezdrava hrana, alergija i osjetljivost na hranu, pretjerano vježbanje, ekstremni gubitak težine, prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula i naravno, trudnoća.

Menstrualni grčevi obično traju 1-2 dana

Tijekom mjesečnice grčevi nisu neobična pojava, budući da nastaju kao rezultat otpuštanja raznih hormona zbog kojih se stišće maternica. Međutim, ako grčevi redovito traju duže od 1-2 dana, moguće da patite od dismenoreje. I niste jedini! Čak 60% žena, procjenjuje se, susreće se s ovim problemom. Nažalost, uzimanje tableta protiv bolova samo će ukloniti simptome, ne i uzrok.

Još jedan menstruacijski tabu - proljev

Uz menstrualne grčeve, vrlo često dolaze i probavne smetnje. I to zapravo nije neobično jer kako se grči maternica, jednako tako stišću se i mišići crijeva. Dakle, imate li mekaniju stolicu ili proljev za prvih dana mjesečnice, ne brinite, to je normalno. što se podrazumijeva pod obilnim krvarenjem? Barem jednom dosad iznenadila vas je količina krvi koju je tijelo izbacilo za vrijeme mjesečnice. Iako normalna menstruacija traje od 3 do 7 dana, kada se izgubi oko 65 mililitara krvi, u rijetkim situacijama to može biti drugačije. Razlog za brigu trebao bi se pojaviti koristite li u jednom danu više od 10 tampona, odnosno mijenjate li uložak svakih sat vremena. Upravo to događa se 15 do 20% žena koje imaju menoragiju, obilne i duge menstruacije.

Varira i boja menstruacije

No, zbog ove pojave ipak nema mjesta brizi. Menstrualna krv može biti u nijansama od crvene do tamno crvene ili čak smeđe crvene. Objašnjenje je jednostavno. Ako krv tijelo napusti brzo, onda će biti svjetlije boje. Zadržava li se neko vrijeme u tijelu, na primjer kada spavate, bit će tamnije boje.

Higijena

I za kraj, malo o svagdašnjoj higijeni. Već smo bili pisali o tome kako žene često agresivno njeguju svoje intimne dijelove tijela kada, na primjer, koriste obične gelove za tuširanje umjesto onih s prilagođenom pH vrijednošću. Osim što je važno prati se adekvatnim gelovima, važno je i koje proizvode birate za prikupljanje menstrualne krvi. Uvijek dajte prednost ulošcima pred tamponima jer su bolji odabir za žensko zdravlje. Također, birajte uloške izrađene od prirodnih materijala, koji nisu tretirani umjetnim bojama i omogućuju koži disanje.