Dnevni ulošci - da ili ne?

Dnevni ulošci - da ili ne?

03.04.2018. 09:32:10


Iako smo po ulasku u pubertet poprilično brzo shvatile čemu služe menstrualni ulošci, oni dnevni su nekako ostali misterij. Pitanja je mnogo (ali i stida), jer koga da pitamo čemu služe kada se podrazumijeva da znamo?

 

Zato sam si dala malo truda i pitala poveći broj žena koriste li dnevne uloške, kada i zašto.
Evo što sam sve saznala.

 

Čemu su zapravo namijenjeni dnevni ulošci?

Kada sumiram sve prikupljene odgovore, čini se da su žene podijeljenog mišljenja po pitanju čestoće korištenja dnevnih uložaka. Prva grupa žena tako dnevne uloške koristi povremeno, nekoliko dana prije menstruacije kako ih ona ne bi iznenadila nespremne, nakon krvarenja kada se povremeno iscijedi onaj zadnji ostatak mjesečnice ili kao dodatnu podršku tamponima u slučaju kada «procuri».

 

No, ima i ta druga grupa žena, koje dnevne uloške koriste kontinuirano. Više je razloga tome – dugotrajni osjećaj svježine, čistoće, osjećaj sigurnosti pa čak i «čuvanje» skupljeg donjeg rublja, na kojem s vremenom mogu nastati flekice od povremenih iscjedaka. Koliko je pohvalno s jedne strane što paze na svoje intimno zdravlje, toliko zapravo prečesto nažalost upravo zbog toga pate od posljedica «pogrešnih» uložaka.

 

Naime, klasični dnevni ulošci koje nalazimo u trgovinama i drogerijama ne dozvoljavaju koži intimnog područja disati. Naravno, to je zbog plastičnog sloja s donje strane koji zapravo omogućuje lijepljenje uloška na gaćice kako ne bi otpao prilikom kretanja. I tu nastaju problemi. Najprije s raznim iritacijama, a zatim i razvojem gljivica i bakterija koje baš jako vole to vlažno, toplo područje s manjkom kisika. Logično rješenje bilo bi mijenjati dnevni uložak svakih par sati, ali znate i same da kroz dan nemate sve te idealne uvjete, osobito kada ste na poslu gdje su pauze ograničene ili pak recimo na putovanju, u javnom prijevozu, čekate dijete u vrtiću ili ispred škole…

 

Dnevni ulošci koji «dišu»

Alternativa naravno postoji, a za nju su znale još naše bake i prabake, što bi značilo da nikakva topla voda nanovo nije izmišljena. Dok smo mlade (i neiskusne) najčešće ne slušamo one starije i mudrije, isprobavamo sve što je novo, da ne kažem pomodno. No, s vremenom, kako dolaze zrelost i životno iskustvo, znate i same koliku pažnju pridajemo upravo bakinim savjetima.

 

Te žene učile su nas dok smo bile mlađe tome kako dućanski ulošci nisu najgenijalnije rješenje, već je uloške bolje šivati doma. Znale su da je prirodno puno bolje od umjetnog, obojenog neprirodnim bojama i špricanog kemijskim mirisima.

 

Platneni ulošci od 100% pamuka iz kućne radinosti nemaju sve te umjetne materijale i boje koje bi vam mogle zasmetati, izazvati kandidu o kojoj sam već bila pisala, a možete ih nositi kontinuirano, bez povremenih prekida radi straha od infekcija ili isušivanja kože.

 

Na našem tržištu postoje brojne veličine i dezeni platnenih uložaka, a uloške koje izrađujem vlastitim rukama možete pregledati na web shopu. Vjerujem da će svaka od vas pronaći onaj koji joj zaista odgovara. Bez bojazni za vlastito zdravlje.

 

Pogledaj ponudu

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-12-02 12:34:53