Kako djetetu objasniti što je to menstruacija?

Kako djetetu objasniti što je to menstruacija?

30.05.2018. 14:16:00


Odgajanje djece težak je posao. I tek sada, kada imamo vlastitu djecu, razumijemo onu staru „mala djeca mala briga, velika djeca velika briga“.

Kako ne postoji nekakva škola za roditelje, više-manje učimo u hodu. No, na isti su način izrasle brojne generacije. Ako su uspjeli oni, možemo i mi. 

Za vrijeme odgoja srest ćemo se s nekoliko „tabu tema“, kada će sam odnos prema djetetu biti još veći izazov. Jedna od takvih tema je seksualnost, a u kompletu s time dolazi i, pogađate, prva menstruacija. Da biste otvoreno o toj temi mogle razgovarati sa svojim kćerima, važno je stalno njegovati odnos pun povjerenja i otvorenosti – „ja sam tu uvijek za tebe, bez obzira na to što se dogodilo“.

Kada započeti razgovor o menstruaciji?

Djeca vrlo brzo postaju svjesna svoje seksualnosti. Proces se događa između 4. i 5. godine djetetova života. Kako djeca u toj dobi često hodaju za majkom, moguće je da će vas „uhvatiti“ prilikom mijenjanja tampona ili uložaka. I već će tu krenuti prva pitanja! Naravno, nećete ispričati djetetu kako će i ono jednog dana krvariti jer nas je takvima stvorila Majka Priroda. Razgovor možete pokrenuti jednostavnom pričicom koju će dijete ove dobi moći shvatiti.

I kasnije, kako će dijete odrastati, susret će se s vašim higijenskim potrepštinama u kupaonici. Naravno, djeca su izrazito znatiželjna. Vjerojatno će vas opet nešto upitati oko toga, a vi se nemojte ustručavati odgovoriti im. Možda će samo zuriti u paket uložaka ili vašu wet bag. Smireno i primjereno njihovoj dobi ponovo objasnite o čemu se tu radi.

Psiholozi ovakvu otvorenu komunikaciju s djetetom smatraju iznimno važnom jer dijete tako neće stvoriti stid prema menstruaciji i seksualnosti jednom kada se u toj prilici nađe, a također se neće libiti pitati vas sve što ga zanima. Sjetite se, bolje da odgovore traže od vas, negoli u časopisima ili na Internetu.

Koristite prave nazive umjesto izmišljenih

Psiholozi upozoravaju na još jednu važnu stvar prilikom razgovora sa svojim djetetom. Ne koristite izmišljene nazive ljudskog tijela ili seksualnih radnji, poput „žabica“ ili „hopa-cupa“. Koristite radije stvarne pojmove poput vagina, stidnica, maternica, menstrualni ciklus.

Osim što ćete dijete naučiti anatomiji, ponavljamo, odgojit ćete dijete koje ne živi u sramu pred svojim genitalijama i seksualnošću.

Dapače, pomoći ćete djetetu da stvori jedan vrlo privatan odnos, što ga potencijalno može zaštititi od seksualnih zlostavljača. Zvuči možda suludo, no razumije li dijete odmalena da su njegove genitalije nešto samo njezino i privatno, ako je ikada nađe u neprikladnoj situaciji kada je djetetova intima narušena, moći će istu prepoznati. Ne samo u mlađoj dobi, već i jednom kada bude odrasla osoba.

Objasnite kako funkcionira menstrualni ciklus i ponudite rješenje

Žensko tijelo je pravo malo čudo! Objasnite svojoj kćeri da krvarenje dolazi ako jajašce nije oplođeno pa maternica izazove krvarenje. Što vas dijete bolje razumije, to će imati više pitanja i bit će otvorenije u komunikaciji, a vjerujem da je to ono što želite.

Ako je vaša djevojčica taman u godinama kada bi mogla dobiti svoju prvu menstruaciju, upoznajte ju s raznim aplikacijama za praćenje mjesečnog ciklusa. I naravno, nakon svega ćete trebati popričati o načinu koji želi koristiti za prikupljanje svoje menstrualne krvi.

Tu se naoružajte odgovorima, jer će vaša djevojčica htjeti pokupiti navike njezinih prijateljica, što nije uvijek najbolji način. Recite joj da razumijete njezinu želju za upotrebom tampona, no da tada postoji opasnost od toksičnog šoka, a također to nije ekološki prihvatljivo, budući da prosječna žena tijekom života koristi gotovo 17.000 tampona! Ako pak je više zapela za kupljene uloške, objasnite joj kako se radi o umjetnim materijalima koji nisu dobri za kožu, koji su tretirani raznim bjelilima i parfemima.

Naravno, upoznajte ju i s platnenim ulošcima koji su izrađeni od 100% materijala i sigurni za upotrebu, ekološki prihvatljivi, i ono što će se njoj najviše svidjeti, dolaze u niz različitih uzoraka i boja.

Ne možete uvijek utjecati na to što će na kraju odabrati, ali barem ćete znati da ste napravile sve što ste mogle. Uostalom, sjetite se opet sebe. Bake i mame su govorile jedno i niste ih slušale kada ste bile mlađe, no nekako ste si kasnije predomislile.
Shvatile ste da su bile u pravu.