Ljeto i menstruacija

Ljeto i menstruacija

09.08.2018. 08:37:13


Čekaš taj godišnji odmor kao žedan vodu u pustinji. Napokon je došlo vrijeme za pakiranje, veseliš se, iako je vani valjda 100 stupnjeva. A onda pljuska! Primjećuješ mrlju na gaćicama. I odmah ti je jasno koliko je sati – vrijeme za menstruaciju.

Znači li to da je godišnji odmor upropašten?

 

Većina žena vjerojatno bi odgovorila potvrdno. Ipak, da biste vrijeme na plaži unatoč menstruaciji provele na najbolji mogući način, odgovaramo na nekoliko najčešćih pitanja koja ćete imati u glavi taj tren.

 

Smijem li se kupati ako imam menstruaciju?

Ako ne krvarite jako, kupanje u moru / jezeru / bazenu je dozvoljeno. Naravno, u tu svrhu ćete koristiti tampon, koji je odmah po izlasku iz vode potrebno zamijeniti, ili menstrualnu čašicu. Ulošci, bez obzira o kojoj se veličini ili marki radi, nisu dozvoljeni za kupanje.

 

Ipak, s obzirom na brojne negativne strane tampona, ne bismo ih preporučili, a pogotovo ne u ovim uvjetima gdje je gotovo nemoguće zamijeniti tampon u čistim javnim kupaonicama. Razmislite dobro.

Utječe li temperatura vode na pojačanje ili smanjenje menge?

Da, topla voda širi krvne žile u čitavom tijelu pa tako i u maternici. Posljedica toga može biti obilnije krvarenje.

 

S druge strane, hladna voda neće direktno utjecati na krvarenje, ali općenito može naštetiti ženskom zdravlju, naravno u smislu prehlade, upale jajnika ili mokraćovoda. Opreza nikad dosta pa radije ne ulazite u more ako vam temperatura vode nije ugodna.

 

Kako da preživim ljeto s menstrualnim ulošcima?

Vrlo je važno kakve uloške koristite. U raznim drogerijama dostupne su nam mnoge marke uložaka koji nisu izrađeni od prirodnih materijala, već od plastičnih niti. To naravno ne djeluje dobro na vašu kožu i zdravlje, a pogotovo dobro ne djeluje ljeti, kada su temperatura zraka i vlaga u zraku visoki. Em ćete se nepotrebno znojiti, em je ovo savršena okolina za razmnožavanje raznih gljivica i bakterija.

Rješenje su ulošci izrađeni od prirodnih, prozračnih materijala, kakve možete pronaći na našem web shopu.

 

Također vam savjetujemo da na plažu ne idete u razdoblju između 11:00 i 17:00 sati kada je jako vruće. U ljetnim okolnostima, udobne kratke hlačice pomoći će vam da se osjećate ugodno. Nije niti naodmet povremeno se osvježiti morskom vodom, tako da umočite noge i ruke.

 

Trebam li na što posebno paziti?

Da! Kupanje u moru ili bazenu, mokar kupaći kostim, sjedenje na javnim površinama u gaćicama i slične situacije mogu naštetiti vašem zdravlju, odnosno izazvati već spomenute gljivične ili bakterijske infekcije.

 

Da ipak ovo spriječite, optimalno bi bilo nakon povratka s godišnjeg odmora nekoliko dana upotrebljavati biljni koncentrat na bazi joda kojeg možete same napraviti kod kuće ili ga kupiti u biljnim ljekarnama pod nazivom Jadrankina otopina. Jod je odličan antiseptik i uništava bakterije i viruse, koji ne mogu postati otporni. Otopina joda učinkovita je u liječenju raznih bolesti, od spomenutih gljivičnih infekcija, sve do mononukleoze, raka dojke ili prostate i žlijezde štitnjače.

 

Ako simptomi upale budu iscjedak, svrbež, peckanje ili neugodni miris, svakako se javite svom ginekologu.