Njega intimnih djelova tijela

Njega intimnih djelova tijela

16.06.2018. 08:19:53


Njega intimnih dijelova tijela

 Menstruacija, odlazak ginekologu na pregled pa njega intimnih dijelova tijela – sve su to i dalje tabui u našem društvu o kojima se priča jednostavno premalo. Nažalost, tako ispada da nam je važnije kakvu ćemo frizuru nositi i u koju boju ćemo lakirati nokte, negoli spriječiti upale intimnih dijelova tijela koje su kod nekih žena jako česte.

 Kao i u svakom drugom slučaju kada brinemo o našem zdravlju, i ovdje trebamo poći od edukacije i prevencije, da bismo shvatile koliko je zapravo za naše zdravlje važno birati proizvode koje svakodnevno koristimo.

 Kakva je prirodna vaginalna flora?

Krenimo od osnova. Ženska rodnica u prirodnom je stanju blago kiselkaste vrijednosti. Upravo iz tog razloga preporučuje se intimne dijelove prati gelovima koji su pH vrijednosti od 3.8 do 4.5. Sjetite se, obični sapuni su nešto veće pH vrijednosti od 5.5, čime nesvjesno narušavamo prirodnu floru rodnice te tako stvaramo pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica. Nažalost, takve važne podatke ne uče nas u školi pa onda godinama patimo od jake svrbeži, peckanja, iscjedaka, odnosno pojave infekcija.

 Važan je i način pranja intimnih dijelova

Sjećam se jedne svoje prijateljice koja je stalno patila od infekcija i bila kod ginekologa po nekoliko puta mjesečno. Liječila se bezuspješno i to je trajalo godinama, zapravo do trenutka kada ju ginekolog nije upitao na koji način pere svoju intimnu zonu. Možda bi se netko na ovo pitanje mogao uvrijediti, no nakon što su zaključili da je bila previše agresivna (koristila je puno šampona i vode bojeći se da nije uklonila sve mirise i prljavštinu), njezini su se problemi ubrzo priveli kraju.

 Naime, kada agresivno peremo intimnu zonu, sluznice se pretjerano nadražuju čime se uništava zaštitna vrijednost vaginalne flore.  Također, važno je znati da se potrebno prati u smjeru od vagine prema anusu, jer tako sprječavamo prijenos mikroorganizama analnog područja u područje vaginalne flore.

 A što je s gaćicama i ulošcima?

Jasno da želite biti seksi svome mužu , no ipak trebam naglasiti važnost pamučne odjeće kada je u pitanju donje rublje. Ono, za razliku od sintetike, omogućuje koži da diše pa se tako smanjuje vlažnost intimne zone koja je inače idealno okruženje za rast štetnih bakterija.

Svakako slušajte svoje bake i mame i perite donje rublje na visokim temperaturama kako biste bile sigurne da su uklonjeni ostaci deterdženata koji mogu dodatno nadražiti ovo osjetljivo područje.

 I kod kupovine uložaka važno je obratiti pažnju na prirodne materijale jer intimno područje treba „disati“. Isto tako, ne zaboravite da je prilikom menstrualnog krvarenja potrebno promijeniti higijenski uložak svaka 2 do 4 sata, a upotrebu tampona svesti na minimum te ga također mijenjati svaka 2 do 3 sata.

Alternativa naravno postoji, a to su ulošci od prirodnih materijala kakve mi šivamo. Ne samo da su sigurni za vaše zdravlje, već su i ekološki prihvatljivi na svim mogućim razinama.

 Takve uloške možete potražiti na našem web shopu, u različitim bojama, uzorcima i veličinama Mi brinemo o vašem zdravlju, ali još je važnije da brinete same.