Recenzija Marije Draganjac - adminke na stranici PLATNENI ULOŠCI I MENSTRUALNE ČAŠICE

Recenzija Marije Draganjac - adminke na stranici PLATNENI ULOŠCI I MENSTRUALNE ČAŠICE

15.07.2023. 13:05:59


Platneni ulosci su mi promijenili ''one dane'' na bolje. Umjesto mrski dani u mjesecu, sad su postali dani kada im se veselim. Nema neugodnih mirisa već samo lijepih dezena.

Info o recenzentici:

Ja sam Marija Draganjac, jedna od adminica Facebook grupe Platneni ulošci i menstrualna čašica. U grupi educiramo djevojke i žene o alternativnim i ekološkim higijenskim potrepštinama. Platnene uloške (u daljnjem tekstu PU) koristim već 2 godine. Koristim menstrualne, dnevne i ponekad inetrlabijalni uložak. Menstruacije su mi dosta obilne i traju 5-6 dana.

Sušenje platnenih uložaka

Čuvanje platnenih uložaka

Prvo pitanje koje uglavnom sve zanima je KOLIKO je platnenih uložaka dovoljno? Koliko dnevnih a koliko menstrualnih? Koje veličine? Optimalan broj je 15 dnevnih i 20 menstrualnih. S time da menstrualni trebaju biti različitih duljina, ovisno o jačini krvarenja. Nadam se da će vam moja recenzija malo pomoći kod odabira uložaka. Vijek trajanja platnenih uložaka je otprilike 5 godina.

Drugo pitanje je KAKO ih održavati. Za svaku novost u životu, pa tako PU potrebno je vrijeme da se uhodate u način održavanja. Kad jednom otkrijete svoj način, kasnije više ne mislite na to. Korištene menstrualne PU je najbolje navečer isprati hladnom vodom i nasapunati običnim sapunom za veš. Tako mokre nasapunate (ili bez sapuna) držite u wet bagu ili kantici s poklopcem do pranja. PU se peru u perilici za rublje na 60 stupnjeva bez korištenja omekšivača (omekšivač im smanjuje moć upijanja a i bolje je što manje kemije koristiti za donji veš. Nema potrebe prati na 90 a pranje na 90 ih brže uništi. Sušenje u sušilici se ne preporučuje jer uništava PUL. Ja svoje zimi dijelom osušim u sušilici i dovršim na zraku. Ljeti ih sunčam na suncu. Ukoliko ne možete ukloniti flekice, namočite ih sat-dva prije pranja u vodi s malo deterđenta.

Razlikujemo dnevne i menstrualne PU. Dnevni PU su tanji, uglavnom bez nepropusne zaštite, PUL-a, duljine od 15 do 20 cm. Menstrualni PU dolaze u raznim debljinama i duljinama. Duljine su od 20 do 30 pa i više cm. Normalni su uglavnom tanji, noćni debllji. Uz menstrualne PU, PU za žene Naomi u ponudi ima i postporođajne uloške, koji se od menstrualnih razlikuju u dimenzijama, širi su i dulji. Platneni ulošci rade se od pamuka, bambusa i konoplje. Tim redoslijednom ide i moć upijanja, mada su razlike vrlo male.

Crni bambus velur, bijeli bambus frotir, plavi bambus frotir

Dnevni PU od makoa (jersay)

Za testiranje sam dobila veći dio ponude dnevnih i menstrualnih platnenih uložaka Platnenih uložaka za žene LunaSoft. Menstrualne PU nosila sam dulje nego je uobičajeno tako da ih testiram do krajnjih granica. Svi testirani modeli dolaze u dvije širine kopčanja što omogućuje prilagodbu raznim modelima gaćica. Bitno je napomenuti da gaćice moraju biti uz tijelo jer se jedino tako uložak neće pomicati i lijepo upijati.

Dnevni uložak (bubamare) je dosta tanak, od makoa, bez PUL-a, duljine 15 cm. Mako ili jersay je gladak i jako ugodan materijal, odličan za dnevne menstrualne uloške. Uložak je jako ugodan za nošenje, ne pomiče se tijekom nošenja.

Menstrualni platneni ulošci od duljine 20 cm, raznih debljina, idealni su za slabije obilne menstruacije i za zadnje dane. Može ih se nositi i s obilnijim menstruacijama ali tada je obavezna češća promijena, cca svakih 2 sata.

Crni bambus velur je malo deblji menstrualni PU duljine 20 cm. Kao što svaka djevojka/žena mora imati svoju little black dress, tako treba imati i jedan PU od crnog velura. Velur je jako mekan i ugodan za nošenje. Zbog svoje debljine preporučila bih ga za zimske dane. Za ljeto je ipak bolje birati tanje PU i od laganijih materijala. Uložak je nošen 3 sata tijekom prvih dana i nije promočio.

Bijeli bambus frotir je menstrualni uložak duljine 20 cm. Jednake je debljine kao i crni velur. Testiran je isto među prvim danima, nošen cca 3 sata i lijepo sve upio. Uložak je ugodan za nošenje.

Šareni PU od makoa, uzorak nogice, menstrualni PU duljine 20 cm. Jako ugodan za nošenje, pogotovo ljeti. Uložak je nošen prve dane, tijekom 4 sata i lijepo sve upio. Ovaj model i materijal preporučujem za toplije dane.

Menstrualni platneni uložak zabavnog dizajna – križić kružić, duljine 25 cm, materijal mako. Moram priznati da sam od početka korištenja PU-a bila jako skeptična prema ulošcima od makoa i njih uglavnom koristila ljeti uz često mijenjanje i zadnje dane menstruacije. Ovaj PU mi je vratio/izgradio vjeru u mako. Uložak je dulji no klasični menstrualni PU, krilca su nakon cca 4 sata nošenja bila čista, sve tamo gdje treba biti – po sredini uloška. Dovoljno je dugačak da sakupi sve. Ove dulje uloške preporučuje za obilnije menstruacije i za noć.

Bojani bambus frotir – menstrualni PU neobična oblika. Izrazito ugodan za nošenje, malo tanji PU. Najbolji za nošene ljeti. Nakon 3 sata nošenja, sredina puna, lijepo upija.

Poveći PU, uzorak mačke, kreiran kao postporođajni ili noćni menstrualni PU od makoa, duljine 31 cm, šireg oblika i ne predebeo. Idealan za noć, od milja ga zovem „pelena“. Bez obzira na veličinu, uložak je ugodan za nošenje. Uz odgovarajuće gaćice uz tijelo izdržao je 6 satno spavanje na boku (to se nikada nisam usudila s jednokratnim ulošcima) bez ijedne kapi krvi na krilcima ili van uloška. Savršen za noćni PU. Ovaj uložak preporučujem za obilne menstruacije i za dnevna i noćna nošenja.

Svi navedeni ulošci mogu se koristiti i tijekom postporođajnog krvarenja.

Wet bag s sa složenim uloškom Složeni ulošci

Za nošenje uložaka koriste se male torbice s nepropusnim slojem, tzv. mini wet bag. One dolaze u raznim dimenzijama. Na slici je veći wet bag, morski uzorak, koji ima pretince za korištene uloške. U ovaj veći wet bag stane preko 5 uložaka i idealan je za cijeli dan. Ulošci se slože, kao na slici, prije spremanja u wet bag.

Ulošci dolaze u raznim veličinama, oblicima, debljinama, različitog su materijala. Tako da zasigurno možete pronaći model koji vam odgovara. Platnenim ulošcima kao prvo čuvate našu Zemlju, ne stvarate nerazgradivo smeće a uz to i štedite. Jedan jednokratni uložak se razgrađuje preko 500 godina a jedan platneni možete nositi u periodu od 5 i više godina, ovisno o načinu održavanja. Stoga, odlučite se za platno :-D i uživajte u predivnim dezenima platnenih uložaka.